ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ

Μια μεγάλη γιορτή που ξεκίνησε πριν πολλές πολλές μέρες και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου στον κήπο του λαογραφικού μουσείου, ήταν για φέτος το καλοκαίρι η παρουσίαση των πρωινών (παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο) και των απογευματινών (ΚΔΑΠ) τμημάτων του Μικρόκοσμου. Η αυλαία άνοιξε με κουκλοθέατρο, την ιστορία την είχε γράψει η δασκάλα θεατρικής αγωγής Φούλη Σγούρου, ενώ στη συνέχεια θαυμάσαμε τις ακροβατικές και μουσικές επιδόσεις των μεγάλων παιδιών.

Μέσα από αυτήν την παρουσίαση το ΚΔΑΠ είχε την ευκαιρία να επιδείξει ένα μέρος αυτών που δημιούργησαν μέσα στη χρονιά, αλλά και αυτών που επέλεξαν για να ασχοληθούν. Μουσικά όργανα και κούκλες ήταν όλα φτιαγμένα με τα χεράκια μας, ενώ η yoga και το τσίρκο ήταν σίγουρα από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών! Μετά την παρουσίαση του ΚΔΑΠ σειρά είχαν τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του παιδικού σταθμού. Η ιστορία που έγραψε ο Στέλιος και η Μυρτώ είχε πειρατές όπως είχαν ζητήσει τα προνήπια, ενώ χρησιμοποιώντας όλη την μαγεία που επιτρέπουν τα παραμύθια, μέλισσες, παπαγάλοι και ψάρια συνυπάρξανε χαρούμενα στη θάλασσα των πειρατών! Ο άνεμος φρόντισε να μάθουν όλοι οι πειρατές για το θησαυρό, ο παλαιός πειρατής βγήκε από το στόμα του καρχαρία για να συμβουλεύσει τους πειρατές να συνεργαστούν, και το υπερκαράβι που φτιάξανε ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ το ονόμασαν «Η Κόρη του Βοριά». Το πιο μαγικό απ’ όλα αν ρωτάτε τη γνώμη μας, είναι ότι τα νήπια έμαθαν να απαγγέλουν το δημοτικό ποίημα «Ο Κυρ Βοριάς» αφού ακουγόταν από το cd κάθε φορά που είχαμε πρόβα…

Αλλά αν η εκδήλωση κράτησε όχι παραπάνω από δύο ώρες στο σύνολό της, ήταν πάνω από ένας μήνας τώρα που με τα παιδιά δουλεύαμε και παίζαμε πάνω στις δύο ιστορίες. Τα παιδιά έντυσαν το παραμύθι του κυρ Βοριά με τις δικές τους κινήσεις- χορευτικά, σε κάποιες περιπτώσεις αλλάζοντας ακόμα και την αρχική αφήγηση. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα των βιωματικών γιορτών, η δυνατότητα της ολόπλευρης καλλιτεχνικής καλλιέργειας και έκφρασης, και έκφραση χωρίς πρωτοβουλία των πρωταγωνιστών δεν γίνεται να υπάρξει. Τα παιδιά του ΚΔΑΠ αντίστοιχα, μέσα από συζήτηση αποφάσισαν πάνω στο είδος της παράστασης που θα έκαναν, επέλεξαν τα παιχνίδια από το τσίρκο που είχαν στήσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά, που θα παρουσίαζαν, και σε κάποιες περιπτώσεις ανέλαβαν να κάνουν και πρόβες στο σπίτι τους πάνω στο νούμερό τους. Το πόσο το διασκεδάσανε το στήσιμο αυτής της γιορτής, το καταλαβαίνουμε μόνο τώρα, όταν στις επόμενες μέρες έρχονται και μας ρωτάνε αν «θα κάνουμε πρόβα».

Επιλέξαμε τον κήπο του λαογραφικού μουσείου για τη γιορτή του καλοκαιριού, καθώς η ομορφιά και η ασφάλεια του χώρου τον καθιστούν ιδανικό τόπο για μια τέτοια εκδήλωση, ενώ ο καφές (για εμάς που είμαστε λάτρεις) που σερβίρει το καφέ που λειτουργεί στον προαύλιο χώρο του μουσείου είναι απλά ακαταμάχητος! Ευτυχώς για εμάς, ο βαρύς ουρανός της Δευτέρας μάς έκανε τη χάρη και αντίθετα από τις προβλέψεις των «ειδικών» καμία σταγόνα βροχής δεν έκανε την εμφάνισή της την ώρα της γιορτής μας, μάλιστα κάποια στιγμή που τα παιδιά ήταν στη σκηνή, σαν να είδαμε και λίγες αχτίδες ήλιου, τις μόνες της ημέρας…

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι τόσο από το λαογραφικό μουσείο, όσο και από τις προηγούμενες ημέρες, όπως και τις επόμενες καθώς για εμάς η γιορτή δεν είναι μόνο η στιγμή της παρουσίασης, αλλά όλος εκείνος ο χρόνος που μαζί με τα παιδιά πλάθαμε τους χαρακτήρες, πετούσαμε με τα φτερά των παπαγάλων, ναυμαχούσαμε με τα καραβάκια, κάναμε διαλόγους όπου ο Φίλιππος και η Ελευθερία (οι δύο τεράστιες κούκλες μας) ήταν οι πρωταγωνιστές, φτιάχναμε μαράκες με αδειασμένες καρύδες, παίζαμε τα παιχνιδοτράγουδα των αγγλικών, ή μουρμουρίζαμε ζωγραφίζοντας την «πέρδικα»…

Ευχαριστούμε τους συνεργάτες και τους φίλους μας ( για μια ακόμα φορά απέδειξαν τι φοβεροί φίλοι είναι), που μας βοήθησαν και ξενύχτησαν μαζί μας, ώστε να είναι έτοιμα στην ώρα τους όλα τα κουστούμια, ένας ολόκληρος στόλος από καραβάκια, σπαθιά, πειρατικούς γάντζους και μονοκυάλια, σκηνικά, και αναμνηστικά..

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!