Γιορτή Καλοκαιριού 2016 ! ! !

Η φετινή μας Γιορτή Καλοκαιριού έγινε την πρώτη ημέρα του Ιούνη.

 Γονείς και παιδιά ήρθαν για να παρακολουθήσουν την παράσταση του νηπιαγωγείου "Εκεί που ζουν τα Ανήμερα Θεριά", η οποία βασίστηκε στο παραμύθι του Maurice Sendak “Where The Wild Things Are”. Ένα εκπληκτικό παραμύθι που μιλάει για τη δύναμη της φαντασίας, την θαλπωρή του σπιτικού, αλλά και για το ανήμερο θεριό που κρύβει ο καθένας μέσα του και πρέπει πού και πού να το αφήνει να ξεδίνει! Τα σκηνικά της παράστασης ήταν κατασκευασμένα από την ομάδα του ΚΔΑΠ δίνοντας έτσι και αυτοί το παρόν τους στην εκδήλωση. 

Το θεατρικό μαζί με το μουσικό καλωσόρισμα γρήγορα τελείωσε και τότε μικροί και μεγάλοι βγήκαμε στην αυλή και παίξαμε με την ψυχή μας! 

 

Οι  Hehe Art and Ceramics μάς περίμεναν με πάγους και χρώματα για μια δημιουργική εξερεύνηση μέσα από την κίνηση και τη δράση με όχημα τη φαντασία!!! 

 

Και καθώς ο ήλιος έδυε χαιρετήσαμε τους φίλους μας που έφευγαν με τα πρόσωπά τους να λάμπουν και τα λευκά τους ρούχα να έχουν γίνει πια πολύχρωμα!!

 

Και του χρόνου παιδιά!!

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΗΛΟΥ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

 Η ομιλία της Ελένης Οικονομίδου από το HeHe arts πάνω στη δημιουργικότητα μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα, και έδωσε χώρο σε πολλούς προβληματισμούς να εκφραστούν. Κάποια σημαντικά σημεία δίνονται παρακάτω επιγραμματικά: "Η γέννηση κάθε παιδιού φέρνει μαζί της και το ξεκίνημα της περιπέτειας της αναζήτησης και της δημιουργίας. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας μία δημιουργική δύναμη, η οποία όμως μέσα στα χρόνια τείνει να μας εγκαταλείπει... γιατί συμβαίνει αυτό ? Πολύ νωρίς στη ζωή τους τα παιδιά νιώθουν τη δημιουργικότητά τους να δοκιμάζεται και δυστυχώς να κάμπτεται από την στενή επιτήρηση, και τον έλεγχο που με την καλύτερη πρόθεση προσφέρουν οι ενήλικες σημαντικοί του άνθρωποι (οικογένεια, σχολείο). Έτσι λοιπόν, ας έχουμε στο νου μας οτι σπεύδοντας να διορθώσουμε το χρώμα που έβαλε στον ήλιο το παιδί μας, δεν του διδάσκουμε απλά οτι ο ήλιος είναι κίτρινος, αλλά και πώς αυτό δεν είναι ικανό να αποφασίσει για κάτι τέτοιο μόνο του και χρειάζεται τη δική μας παρουσία για τέτοιες αποφάσεις. Η σύγκριση, η επιβράβευση και οι προσδοκίες μας είναι κάποια επιπλέον εμπόδια στην ανάπτυξη και καλλιέργεια της δημιουργικότητας των παιδιών. Αφήνοντας στα παιδιά χρόνο να παίζουν μη δομημένα παιχνίδια-ελεύθερα, ενισχύουμε τη δημιουργική έκφραση μέσα τους, ενώ τα υλικά που τους παρέχονται πρέπει να τους δίνουν τη δυνατότητα του πειραματισμού και της εξερεύνησης. Φυσικά, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι σκόπιμο να αποφεύγουμε τις υποδείξεις και τις διορθώσεις όπως και τις επιβραβεύσεις στα παιδικά έργα. Αντί για ένα "μπράβο", που είναι μια μορφή θετικής μεν - πλην όμως κριτικής - μια περιγραφή αυτού που το παιδί δημιούργησε θα δώσει τη χαρά της προσοχής στο παιδί ενώ παράλληλα η επικοινωνία που θα υπάρξει μεταξύ ενήλικα και παιδιού θα είναι γύρω από αυτό που το παιδί δημιούργησε, πχ. "βλέπω έφτιαξες ένα τεράστιο καράβι!", ή ακόμα "σε βλέπω να δουλεύεις ώρα πάνω σε αυτόν τον πύργο". Αναγνωρίζοντας τη σημασία της καλλιέργειας και ενίσχυσης της δημιουργικότητας των παιδιών, με την ελπίδα να καταφέρουν να παραμείνουν δημιουργικά και στην ενήλικη ζωή τους, καλέσαμε στη μηνιαία συνάντηση της σχολής γονέων του Μικρόκοσμου τον Έκτορα και την Ελένη, δύο ανθρώπους που από τη θέση τους κάνουν μια αντίστοιχη προσπάθεια. Ο πηλός, ένα υλικό άρρηκτα δεμένο με την ιστορία του ανθρώπου, έρχεται να γίνει το μέσο έκφρασης, εξερεύνησης και ανάπτυξης του δημιουργικού δυναμικού που παιδιά και γονείς έχουμε μέσα μας.

Ο Καραγκιόζης Γραμματικός

 Μαμάδες, μπαμπάδες, μερικές γιαγιάδες και πολλά πολλά παιδιά, ήρθαν στο Μικρόκοσμο την προηγούμενη Τετάρτη το απόγευμα, για να δούμε όλοι μαζί, τον αγαπημένο όλων μας Καραγκιόζη. Η παράσταση δόθηκε από τον παραδοσιακό καραγκιοζοπαίχτη και συνεργάτη του αείμνηστου Σπαθάρη, Σαύρο Γκουρλίτσα. Ο κύριος Σταύρος αφού μας έκανε να γελάσουμε με την παράσταση "Ο Καραγκιόζης Γραμματικός", μας έδειξε πώς να συναρμολογήσουμε και να βάψουμε τις φιγούρες που είχαμε ετοιμάσει για την εκδήλωση. Έτσι, Καραγκιόζηδες, Κολλητήρια, Βεζυροπούλες και Μπαρμπα-Γιώργηδες απλώθηκαν στα τραπέζια και πήραν ζωή στα χέρια των παιδιών και των γονιών τους.

ΑΠΟΚΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

 Οι απόκριες είναι πάντα μια αγαπημένη γιορτή των παιδιών και στον Μικρόκοσμο το καταδιασκεδάζουμε κάθε χρονιά τέτοιες μέρες. Οι πολύχρωμες κορδέλες και τα φτερά - μαζί με χίλιες δύο άλλες χαριτωμένες λεπτομέρειες- στολίζουν τις μάσκες και τα καπέλα που φτιάχνουμε, ενώ οι στολές για τις μεταμφιέσεις ξαφνικά βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε παιχνιδιού. Μάθαμε και φέτος παραδοσιακά και άλλα τραγούδια και παιχνίδια αποκριάτικα, ακούσαμε παραμύθια, όπως την αγαπημένη ιστορία του Αρλεκίνου και την Τσικνοπέμπτη ήρθαμε ντυμένοι καρναβάλια παρουσιάσαμε τις στολές μας στους φίλους μας και αφιερώσαμε όλη την ημέρα μας στον χορό και το ξεφάντωμα (σαν προετοιμασία για το Αποκριάτικο πάρυ μας που ακολούθησε την επόμενη Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου ).

Την τελευταία Τετάρτη της Αποκριάς (22-2-15) μαζευτήκαμε στην Ρέμβη για τον καθιερωμένο ετήσιο Αποκριάτικο χορό μας. Σε έναν όμορφα διαμορφωμένο και στολισμένο χώρο οι μικροί μασκαράδες γέμισαν με την πολύχρωμη, ευφάνταστη και αεικίνητη παρουσία τους την αίθουσα σε ένα στροβίλισμα με σερπαντίνες και μπαλόνια.... Οι παραδοσιακοί χοροί έκλεψαν τις εντυπώσεις και τις καρδιές των θαμώνων καθώς τα παιδιά στριφογύριζαν με τα μαντήλια , ενώ το αποκορύφωμα ήταν το παραδοσιακό γαϊτανάκι! Κρατώντας τις πολύχρωμες κορδέλες, λιλιπούτειοι καρναβαλιστές διασκέδασαν και έκαναν τα φλας των φωτογραφικών μηχανών να αναβοσβήνουν σαν φωτορυθμικά ενώ στο τέλος σπάσαμε μπαλόνια και ....έβρεξε γλυκίσματα.. Καλή Σαρακοστή !!!

Καλοκαιρινή γιορτή του Μικρόκοσμου (Ρέμβη 18-6-14)

  Η καλοκαιρινή γιορτή του «Μικρόκοσμου» για το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς 2013-14 πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου στην «Ρέμβη» με μεγάλη επιτυχία. Με φόντο την ανοικτή θάλασσα η αίθουσα στην κυριολεξία κατακλύστηκε από τους γονείς, συγγενείς και φίλους των μικρών πρωταγωνιστών της γιορτής και της ζωής μας!! Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Μικρόκοσμος λειτουργεί όλο το καλοκαίρι χωρίς διακοπές. Για φωτογραφίες της γιορτής και το DVD πληροφορίες στον Μικρόκοσμο.

  • 1
  • 2