ΓΟΝΕΙΣ & ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

 

Ένας  χώρος που είναι αφιερωμένος στη φροντίδα των παιδιών, απευθύνεται φυσικά και στους γονείς τους.

Η σχέση μας με τους γονείς, επιθυμούμε να είναι μία σχέση ζωντανή και αμφίδρομη που βάζει σε πρώτο πλάνο την επικοινωνία γύρω από το παιδί.  Ταυτόχρονα ενθαρρύνουμε την ενεργή συμμετοχή των γονέων στις κοινωνικές δράσεις που αναλαμβάνει ο Μικρόκοσμος, στις ενημερώσεις γύρω από θέματα επιστημονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος,  καθώς και στις ψυχαγωγικές μας εκδηλώσεις.  

Στον Μικρόκοσμο, οι γονείς μπορούν να επωφεληθούν από ένα σύνολο υπηρεσιών και επιμορφωτικών δράσεων, με στόχο την υποστήριξη και την ενδυνάμωσή τους ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους.

Α) ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

Κατά τη διάρκεια του έτους, ο σταθμός μας οργανώνει τακτικά Σχολές Γονέων, όπου ειδικοί επιστήμονες και παιδαγωγοί παρουσιάζουν το έργο τους και παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες γύρω από τις βασικές αρχές της διαπαιδαγώγησης και τις πλέον πρόσφατες τάσεις στο χώρο.

 

Β) ΟΜΑΔΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

Κατά τη διάρκεια κάθε σχολικού έτους πραγματοποιείται ένας κύκλος 10-12 εβδομαδιαίων συναντήσεων μεταξύ των γονέων, υπό τον συντονισμό της ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας Πέρσας Χατζηλάμπου και της συμβούλου ψυχικής υγείας, Ειρήνης Μυρτώς Κυμπάρη (MSc Developmental Psychology).

Οι Ομάδες Γονέων απευθύνονται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών και στοχεύουν στη βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια, με επίκεντρο τις ψυχοκοινωνικές και άλλες ανάγκες των παιδιών. Παράλληλα, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση προβληματικών συμπεριφορών και δύσκολων σχέσεων των παιδιών  (π.χ. ενδοσχολική βία, εκφοβισμός/bullying).

 

Γ) ΒΡΑΔΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Την πρώτη φορά που οργανώσαμε μία βραδιά κατασκευών χριστουγεννιάτικων στολιδιών στο Μικρόκοσμο, είχαμε στο νου μας, τη σημασία της συνάντησης και της συνεργασίας των παιδιών με τους γονείς τους, μέσα σε μια ομάδα που θα πρόσφερε πολλαπλές ευκαιρίες για παιχνίδι. Όταν στο τέλος θαυμάζαμε όλοι μαζί τα έργα, ήταν από τους γονείς που προέκυψε η πρόταση να δωριστούν σε κάποιο  Bazaar.  Έτσι, για πλέον από δεκαπέντε χρόνια, οι γονείς συναντιούνται μεταξύ τους αλλά και με τα παιδιά τους και τους φίλους των παιδιών τους, σε δύο βραδιές όπου μέσα σε μια ευχάριστη και δημιουργική ατμόσφαιρα, μικρές και μεγάλες κατασκευές δημιουργούνται ώστε να ενισχύσουν το έργο διαφόρων συλλόγων που στηρίζουν το παιδί της πόλης μας.

 

Δ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ

Δίνοντας ευκαιρίες στους γονείς και στα παιδιά να συνεργασθούν δημιουργικά οργανώνουμε απογεύματα στον Μικρόκοσμο όπου με την καθοδήγηση ειδικών δουλεύουμε πάνω σε συγκεκριμένα  αντικείμενα δίνοντας έτσι την ευκαιρία να βρεθούν και να συνεργασθούν παιδιά και γονείς συνδημιουργώντας και συμβάλλοντας στο χτίσιμο της αμοιβαίας σχέσης . Έτσι στα πλαίσια αυτά δουλέψαμε messy paly με τους He-He Art, παραστάσεις  Καραγκιόζη από τον παραδοσιακό καραγκιοζοπαίχτη Σ.Γκουρλίτσα,  κατασκευές  φιγούρας καραγκιόζη,  κατασκευές με πηλό,  απογευματινά παρουσίασης παιδικού βιβλίου από την ίδια τη συγγραφέα και πολλές άλλες δράσεις.

 

Ε) ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΑ

Δωρεάν συμβουλευτική προσφέρεται σε περιπτώσεις που κάποιος γονέας αντιμετωπίζει ένα εξειδικευμένο οικογενειακό ή προσωπικό πρόβλημα, από τη σύμβουλο ψυχικής υγείας Μυρτώ Κυμπάρη.

 

ΣΤ)  ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 Παράλληλα, με την λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης για τα παιδιά του Μικρόκοσμου, λειτουργεί και τμήμα δανειστικής βιβλιοθήκης για τους γονείς  με επιλεγμένους τίτλους από τους ψυχολόγους και παιδαγωγούς του Μικρόκοσμου, με σκοπό να βοηθήσουν τους γονείς να αποκτήσουν θεωρητικές γνώσεις και να βρουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που γεννά ο σημαντικός ρόλος τους.