ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Μπαίνοντας ο Σεπτέμβρης έφτασε και η ώρα που γονείς και παιδιά (συχνά) περιμένατε και προετοιμαζόσασταν όλο το καλοκαίρι: πρώτη μέρα στο σχολείο! Πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό! Και οι αγωνίες των μανάδων και τω ν πατεράδων είναι πολλές και εύλογες: θα είναι καλά το παιδί μου εκεί, θα περνάει καλά, θα με ζητάει, θα κλαίει, θα το προσέξουν οι δασκάλες, θα προσαρμοστεί, θα κάνει φίλους; Στο Μικρόκοσμο καλωσορίζουμε γονείς και παιδιά για πάνω από 15 χρόνια πλέον, και σκεφτήκαμε πως θα ήταν βοηθητικό να μοιραστούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες μαζί σας.

Αρχικά πρέπει να έχετε στο νου σας πως για τα περισσότερα παιδιά, αυτή η πρώτη μέρα στο σχολείο αποτελεί και την πιο μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους, είναι ο πρώτος και ένας από τους σημαντικότερους αποχωρισμούς που πρόκειται να ζήσουν. Δεν είναι μόνο ο αποχωρισμός από τα οικεία πρόσωπα, τους «σημαντικούς άλλους» που λαμβάνει χώρα, τα παιδιά φεύγοντας από το σπίτι, αλλάζουν για πρώτη φορά αυτό που γνώριζαν ως προβλέψιμη και οικεία καθημερινότητα, ακόμα και τα γνωστά και οικεία περιβάλλοντα έρχονται τώρα να εμπλουτιστούν με εικόνες και πρόσωπα καινούρια.

Πώς μπορείτε εσείς να στηρίξετε το παιδί σας, στην τεράστια αυτή αλλαγή που πρόκειται να ζήσει; Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε και να δείξετε κατανόηση παραμένοντας υποστηρικτικοί κάποιες διαφοροποιήσεις που πιθανώς να παρατηρήσετε στη συμπεριφορά του;

Αρχικά ας τονίσουμε πως είναι σκόπιμο να αποδεχτείτε, πως κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού, για τον πρώτο καιρό είναι φυσιολογικές, δεδομένου της αναστάτωσης που περνάει, και μείνετε κοντά του σε αυτές, χωρίς να τις επικρίνετε ή να τις υπερτονίζετε. Για τον πρώτο καιρό είναι συχνές συμπεριφορές όπως η προσκόλληση στους γονείς, η επιθετική συμπεριφορά προς τους ίδιους αλλά και άλλα παιδάκια, το κλάμα και η υπερδιέγερση, δυσκολίες με το φαγητό, ακόμα και η επιστροφή σε συμπεριφορές που αναπτυξιακά το παιδί σας είχε πλέον αφήσει πίσω του.

Ζητήστε την βοήθεια και την υποστήριξη από τις δασκάλες και το εξειδικευμένο προσωπικό του παιδικού σταθμού- νηπιαγωγείου, για να διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα γύρω από τον αποχωρισμό που ζείτε κι ΕΣΕΙΣ μαζί με το παιδί σας. Τα παιδιά νιώθουν το άγχος που βιώνουν οι γονείς τους, ακόμα και αν αυτό δεν τους το επικοινωνείτε λεκτικά. Συχνά, η προσαρμογή των παιδιών γίνεται πιο δύσκολη όταν καλούνται να «σηκώσουν» και τα μη αναγνωρισμένα συναισθήματα ανασφάλειας που βιώνει κάποιος γονιός, την ώρα που χρειάζεται να αφήσει το παιδί του στο σχολείο.

Επιπλέον, βοηθήστε το παιδί σας προετοιμάζοντάς το για το σχολείο. Μιλήστε και εξηγήστε του τι θα κάνει στο σχολείο. Μιλήστε του για τα παιχνίδια, τις δραστηριότητες, τις δασκάλες του. Πηγαίνετε μαζί του στο σχολείο ώστε να γνωρίζει το χώρο. Προετοιμαστείτε να παραμείνετε μαζί του στο χώρο για κάποιες μέρες, μέχρι το παιδί να μπορεί να κινείται με άνεση και να μη σας ζητάει πλέον. Είναι πιθανόν πως κατά τη διάρκεια της προσαρμογής του παιδιού σας στο καινούριο περιβάλλον, θα χρειαστεί να επιδείξετε σταθερότητα, υπομονή κι επιμονή. Η διαδικασία της προσαρμογής μπορεί να διαρκέσει από λίγες μέρες ως και ένα μήνα, ενώ ενδιάμεσα διαλλείματα ακόμα και τα Σαββατοκύριακα «την πηγαίνουν πίσω». Όσο για τους περισσότερους από τους γονείς και τα παιδιά, αυτή η νέα αρχή είναι κάτι που για πρώτη φορά ζουν, και δικαιολογημένα τους δημιουργεί πρωτόγνωρα συναισθήματα, οι δασκάλες και τα υπόλοιπα μέλη του Μικρόκοσμου, έχουμε μια σεβαστή εμπειρία πάνω σε αντίστοιχες καταστάσεις. Και ενώ κάθε ένας/μία ζει αυτό το ξεκίνημα, με το δικό του/της ιδιαίτερο τρόπο, η εξοικείωσή μας σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να το περάσετε πιο εύκολα. Εμπιστευτείτε την απόφασή σας να στείλετε το παιδάκι σας στο σχολείο, (τα οφέλη θα είναι μακροπρόθεσμα πολλά), όσο και την επιλογή που κάνατε και δώστε και στο παιδί το χρόνο που χρειάζεται, μέχρι να νιώσει το καινούριο αυτό περιβάλλον δικό του.


Ας έχουμε μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!
Κυμπάρη Ειρήνη – Μυρτώ MSc Developmental Psychology